blogging-banner 700x180

Publicaties van VPCC

Sceptisch denkertjeOver scepticisme

Onze taal is volgepropt met uitdrukkingen voor scepsis. "Ik geloof er geen snars van", "Nog effe", of een hoofdschuddend "Tuurlijk". Scepsis is de mens niet vreemd en de Nederlander al helemaal niet. De Vereniging tegen de Kwakzalverij is naar verluidt de oudste nog bestaande sceptische organisatie ter wereld – al bestaat daar natuurlijk twijfel over! Die eeuwige twijfel is de kracht van het scepticisme, maar ook de grote zwakte.

In het Oudgrieks betekent scepsis "onderzoek" en "(gedetailleerde) beschouwing", in het Nederlands en veel andere talen betekent het twijfel, twijfelzucht en ook het structureel toepassen van twijfel als methodiek. Het is een manier

 

Dit essay won de zilveren medaille bij jaarlijkse essaywedstrijd van dagblad NRC en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) 2014.

 

EssayWordle 2015-01-08 W600

“Space. The final frontier.” Met deze epische betiteling beginnen afleveringen van Star Trek. Het universum en de menselijke verkenning daarvan worden neergezet als een groots avontuur - en als een menselijke prestatie. Van groots formaat. Want de ruimtevaart, die wij in 1957 zijn begonnen, is een uitvinding van enorm belang.

Bepalen wat de beste uitvinding is van de afgelopen honderd jaar, is een leuke test voor mij. Het gaat dus om een uitvinding sinds 1914, het jaar dat oorlogvoeren